ULI Netherlands Young Leaders: Healthcare and Real Estate Event

Eind 2015 vond het Health Care event plaats over vastgoed en zorgverlening. Karel Sant van Concire & Partners trapte af, en gaf het sociaal maatschappelijk kader aan waarbinnen het zorg-vastgoed-vraagstuk zich afspeelt.

Een combinatie van de sociaal maatschappelijke veranderingen door vergrijzing, de nieuwe wensen van een nieuwe generatie ouderen, onlangs ingetreden wet- en regelgeving voor zorghuisvesting omtrent de scheiding van zorg en woning, en algemene bezuinigingen in de zorg, bieden kansen voor een nieuwe type zorgvastgoed.

Karel gaf inzicht in de business case vanuit een zorgverleningsperspectief en beschreef de ingewikkelde keuzes waarmee zorgpartijen te maken hebben in het veranderende zorg-speelveld. Hierna lichtte Joost de Baaij van Syntrus Achmea de beleggingspotentie van zorgvastgoed toe. Met een marktpotentie groter dan kantoorvastgoed, groeit de interesse van beleggers rap. Joost deelde de zorg in verschillende segmenten, waaraan beleggers verschillende rendementseisen kunnen koppelen. Van lichte zorg (ouderenwoningen en ondersteunende zorg) tot zware zorg (dementie) tot ziekenhuizen, alle segmenten zijn interessant en hebben hun eigen verdienmodel en eisenpakketten.

Bovenal was de conclusie dat het zorgvastgoed nog erg onderbelicht is, en dat een goede belegging valt of staat met (het vinden van) een goede zorgondernemer. Wij willen van deze gelegenheid graag gebruik maken om beide sprekers hartelijk te bedanken voor hun inzet en in het bijzonder Syntrus Achmea Real Estate voor het mede mogelijk maken van deze bijeenkomst. Mocht je het event gemist hebben de presentaties zijn te bekijken via deze link en deze link.